Adorp informeert

Selecteer pagina

Historie

Historie dorpshuis ,, Artharpe’’.

Het dorpshuis van Adorp, ‘Artharpe’, huist in een prachtig pand (Artharpe is een oude naam voor Adorp). In de muur zijn grijze en gele stenen mee gemetseld zodat je een mozaïekeffect krijgt. Het gebouw is gebouwd in 1884.

Kachels, klompen en verzuiling.
Het gebouw was vroeger ‘de lagere school’. Er waren drie lokalen: in het ene lokaal kregen de klassen 1, 2, en 3 tegelijk les, aan de andere kant van de gang had je de klassen 4, 5 en 6 en het middelste lokaal was het gymlokaal. Er stond een langgerekte bak in de gang, met genummerde vakjes en daar zetten de kinderen hun klompen in. De lokalen werden gestookt met kolenkachels en als er dan iemand beroerd werd, dan hadden de kinderen vrij want dan was er kolendamp!

school.

Goed belegd kapitaal.
Nadat de stichting Artharpe in 1972 was opgericht, kocht ze het gebouw van de gemeente. De noodzakelijke verbouwing werd gefinancierd met fondsen, maar het werk is door vrijwilligers verricht. Vandaar dat er wat kapitaal is overgebleven. Dat is goed belegd, dus daarvan kan, samen met de baropbrengsten, het verhuur van de zalen het onderhoud én het beheer betaald worden. Het dorpshuis ontvangt ook huur van de gemeente voor de schoolgym..
Met de verbouwing kreeg het gebouw twee ruimtes: de kleine zaal en de – inmiddels veel grotere – gymzaal. ( De drie klassen en de gang. )
Tevens zijn er twee kleedkamers, een berging, een toegangshal, toiletten en een keuken bijgebouwd.
Op zaterdag 1 februari 1975 werden de deuren officieel geopend.

school 2

De gebruikers.
In de grote zaal kun je sporten: volleybal, karate en koersbal. Verder is er gymnastiek voor bejaarden, gymnastiek voor dames, volksdansen, verjaardagspartijtjes, toneeluitvoeringen (LAOMAS), muziekuitvoeringen ( Fanfarecorps adorp ), ook wel eens een begrafenis en zelfs kerkdiensten. Maar misschien het allerbelangrijkste is het volleybal. ‘Volleybal Artharpe’ is lid van de NVC, omdat de zaal niet breed en hoog genoeg is om aan de competitie van de NeVoBo mee te doen.
De ledenlijst vertoont een kleine honderd leden, dus de sport is populair in het dorp.

zaal

Uitbereiding kleine zaal.
In 1984 is de kleine zaal uitgebreid met een aantal meters.
Hierin bevindt zich en dansvloer.

Vrijwilliger?
Hoewel het er allemaal best heel zonnig uitziet voor het dorpshuis, is een kanttekening toch op zijn plaats: “Er wordt tegenwoordig heel veel van de vrijwilligers gevraagd. Er wordt maar gezegd ‘dit moet gebeuren en dat moet gebeuren’. Aan allerlei wetelijke eisen moet je voldoen. Het is dus niet zo gek dat er steeds moeilijker mensen voor te vinden zijn.”
Wie geeft zich op?

Na 35 jaar was de kleine zaal van Artharpe toe aan een facelift en kreeg het dorpshuis Artharpe eind 2008 bijna € 34.000,00 toegewezen van het Oranje Fonds voor het moderniseren van de kleine zaal. Het Oranje Fonds stimuleert ontmoetingen tussen mensen en startte in de zomer van 2008 de campagne ‘Toplocaties’ vanuit hun doelstelling ontmoetingen tussen mensen te stimuleren, want daar waar mensen elkaar ontmoeten ontstaat begrip en krijgen mensen de kans om mee te doen in de samenleving. Het Fonds daagde dorpshuizen uit mee te doen met de campagne ‘maak van uw locatie een Toplocatie’. Tijdens een bijeenkomst met gebruikers op 1 oktober 2008 in Artharpe werd unaniem besloten om het moderniseren van de kleine zaal als topidee in te dienen en zo de kans te krijgen van de kleine zaal een gezellige, eigentijdse ruimte te maken waar iedereen, van jong tot oud, zich thuis voelt en activiteiten kan en wil ontplooien. Er werd een plan met een begroting opgesteld voor het vernieuwen van de muren en het plafond, het upgraden van de bar, nieuwe stoelen, nieuwe gordijnen, andere verlichting en een computerhoek. Groot was de verrassing toen bleek dat Artharpe in de prijzen was gevallen; voorwaarde was dat het project binnen een jaar zou worden afgerond. Vlak voor de zomervakantie 2009 hebben we de zaal ontruimd en is begonnen met de verbouwing.
Op 28 augustus 2009 is de verbouwde kleine zaal geopend.

In de vakantie van 2010 is er een nieuwe sportvloer gelegd in de sportzaal.
De vloer was al 30 jaar oud en was 15 jaar geleden een keer overgeschilderd.
Uit controle bleek dat de veerkracht uit de vloer was. Na diverse subsidie-
verstrekkers aangeschreven te hebben, hebben we dankzij de gemeente Winsum en de provincie Groningen de nieuwe vloer kunnen realiseren.
Voor foto’s van de nieuwe vloer zie het fotoalbum van het dorpshuis.

Om haar belangrijke rol voor de leefbaarheid van Adorp te kunnen handhaven, is het belangrijk dat het dorpshuis eigentijds is en kwaliteit biedt. Daarom besloot het bestuur om na de renovaties van 2009 en 2010 nu de entree, de toiletten en de keuken te verbeteren en opnieuw in te richten.

Dankzij de financiële steun van sponsors en de inzet van vrijwilligers is dit project in de zomer van 2013 gerealiseerd. Het resultaat is een modern ingericht dorpshuis dat voldoet aan alle wettelijke voorschriften en eisen van deze tijd. Het gerenoveerde dorpshuis vormt een stimulans voor nieuwe initiatieven zoals een ‘dorpstafel’, het wekelijks aanbieden van maaltijden.

(Foto VGD, Pieter Knol)

Door het realiseren van dit project kan het dorpshuis haar preventieve functie behouden: het verbinden van mensen in alle leeftijdsgroepen en het ondersteunen van het verenigingsleven en de sociale band in het dorp.

Voor de opening zie: https://adorp-nood.nl/node/2080

Dorpstafel in Artharpe Adorp: schot in de roos

Toen de bestuursleden van dorpshuis Artharpe besloten om een wekelijkse ‘Dorpstafel’ te gaan beginnen, hadden ze daar positieve gevoelens over. Het zou heel goed mogelijk zijn, zo dachten ze, dat daar elke keer wel zo’n twaalf tot vijftien mensen naar toe zouden komen.

Samen eten is gezellig, bevordert de sociale contacten en verbindt, zo vonden ze. Voor mensen, die nieuw in het dorp kwamen wonen, zou het een goede gelegenheid zijn om, in een ongedwongen sfeer, buurtgenoten te ontmoeten. Daarnaast zou het voor degenen, die al lang in het dorp wonen, een activiteit zijn om dorpsgenoten te treffen, kortom een moment om naar uit te kijken.

Ruim een maand na de start op 11 oktober 2013, blijkt tot verrassing van de initiatiefnemers ‘De Dorpstafel’ een zo groot succes, dat het maximum aantal plaatsen (42 personen) regelmatig is bezet. Voorzitter Lydia Bruins is dan ook erg gelukkig met dit resultaat. Doordat Dorpshuis Artharpe in de afgelopen jaren flink wat metamorfoses onderging, die onlangs werden afgesloten door een verbouwing van keuken, entree en sanitaire unit, was de infrastructuur optimaal.

Supervisie
Toen ook nog Ingrid Slierings, geïnteresseerd in alles wat met koken te maken heeft, vorig jaar vanuit het Westen in het dorp kwam wonen, ook nog enthousiast werd over de plannen en zelfs de supervisie op zich wilde nemen, stond niets meer in de weg om te beginnen De vroege vrijdagavond leek een goed moment voor de nieuwe activiteit. Rond een uur of zes aan tafel, en voor het acht uur journaal weer thuis. Daarnaast zou er elke keer een heerlijk en afwisselend tweegangen menu op tafel moeten komen voor een betaalbare prijs.

Dat is allemaal gelukt: elke week genieten de gasten van een verrassend hoofdgerecht met een voor- of een nagerecht. Daarvoor betalen ze slechts €7,50, schoolkinderen kunnen al voor € 5,- aanschuiven.

Dorpstafel

Restaurant
Tijdens ‘De Dorpstafel’ van vrijdag stond er een heerlijke kipschotel, voorafgegaan door een heldere uiensoep met gegratineerd stokbrood, op het menu. De kleine zaal van Artharpe oogde als een gezellig restaurant. Lange tafels, waar de gasten konden aanschuiven, tafeltjes gereserveerd voor 2-4 personen, een sfeervolle verlichting, fleurige placemats, servetten in bijpassende kleur, mooi serviesgoed en bloemetjes op tafel, gaven de kleine zaal van Artharpe een extra dimensie.

Het aanwezige gezelschap was uiterst gemêleerd en de stemming opperbest. Jong en oud, alleenstaanden en hele gezinnen vonden hun weg naar het dorpshuis om er het weekeinde te beginnen. Een aantal werkenden verzuchtte dat het zo heerlijk was om niet te hoeven koken na een drukke week. Ingrid Slierings klaart de klus steeds met een aantal vrijwilligers, zowel in de keuken als in de bediening. Vrijdag j.l. waren o.a. Agnes Rozeboom, één van de twee beheersters van het dorpshuis, en de jeugdige Karin Stratingh er actief.

In de keuken werkt men steeds met eerste klas producten. Voor de komende vrijdagen staan er weer verrassende menu’s op het programma en voor vrijdag 20 december een bijzonder kerstdiner. De nieuwe activiteit ‘De Dorpstafel’ kon worden gerealiseerd door de gulle gaven van de Rabobank Noordenveld West-Groningen en het Oranjefonds. Van hun bijdragen konden potten, pannen, nieuwe borden en bestek worden aangeschaft.

Boekenpost in Artharpe. (25 november 2015)
Het officiële startsein werdt om 16.00 uur gegeven door wethouder Harmannus Blok.

Boekenpost

Op 1 juli 2015. is de bibliobus uit Adorp verdwenen, een ongewenste situatie. De gemeente en de bibliotheek Winsum wilden meewerken aan een ‘afhaalpunt’ voor bibliotheekboeken in Adorp. Een kleine werkgroep van bewoners uit Adorp heeft dit idee uitgewerkt en het is nu zover dat in het dorpshuis een Boekenpost van start kan gaan waar mensen bibliotheekboeken kunnen afhalen en terugbrengen. In combinatie hiermee zal in de Boekenpost ook een kleine collectie beschikbaar zijn van geschonken boeken. Op die manier is de Boekenpost niet alleen een plek om boeken af te halen en terug te brengen, maar ook een ontmoetingsplek om te neuzen in boeken.
( wegens te geringe deelname is dit na 1 jaar weer gestopt. )

Boekenspot in Artharpe. (9 november 2016)

Woensdagmiddag 9 november wordt om 16.00 uur de Boekspot locatie Adorp geopend door Marjella van der Werff locatiebeheerder bibliotheek Winsum. Deze Boekspot is te vinden in het dorpshuis Artharpe in Adorp.

Leden van de bibliotheek kunnen sinds 25 november 2015 in Adorp boeken aanvragen en deze bij de boekenpost in Adorp ophalen en terugbrengen. Nu wordt aan deze dienst een Boekspot toegevoegd toegankelijk voor iedereen. Het concept van de Boekspots is simpel: de boekenkast is van iedereen, kies een boek, lees een boek en deel een boek. Dankzij de inzet van vrijwilligers van de boekenpost kan deze Boekspot bestaan. Zij dragen zorg voor de Boekspot, zodat alles netjes blijft. Ze voorzien nieuw ingeleverde boeken van een sticker.

Voor openingstijden zie www.biblionetgroningen.nl

Renovatie Artharpe juni 2017.
1e fase verbouwing afgerond:
In de afgelopen maanden is aan de achterkant van Artharpe een nieuwe berging aangebouwd, de oude berging is omgebouwd tot voorraadruimte en er is een nieuwe activiteitenruimte, de ‘huiskamer’ gerealiseerd. Minder zichtbaar, maar belangrijk voor de exploitatie van het gebouw is dat de zij- en achtermuur geïsoleerd zijn, alle ramen aan de achterkant voorzien zijn van dubbel glas en dat in bijna alle ruimtes ledverlichting is aangebracht. In de voorraadruimte, de nieuwe berging en in de dameskleedkamer zijn verder lichtkoepels geplaatst waardoor overal daglicht is.
Dankzij deze verbouwing is de oude, gevaarlijke kelder nu eindelijk afgesloten, staan de voorraden in een mooie, lichte ruimte en kunnen allerlei spullen zoals stoelen, tafels, instrumenten, materialen enz. apart opgeslagen worden in de nieuwe berging. Hoewel de inrichting van de nieuwe activiteitenruimte nog niet helemaal klaar is, wordt de ‘huiskamer’ al wel regelmatig gebruikt.

De 2e fase van de verbouwing:
Doel van deze maatregelen is het energieverbruik terugdringen en de exploitatie van het dorpshuis verbeteren.

In de maand juli zijn er 46 zonnepanelen op het hoge dak aan de voorkant van Artharpe gekomen.

Ramen en kozijnen voorkant gebouw in juli/augustus:
De huidige aluminium kozijnen zijn vervangen door kunststof kozijnen met donkergroene tussenstijlen en dorpels. Voor het patroon van de stijlen is er gekeken naar oude foto’s van het gebouw en die aangehouden. Natuurlijk zit ook hier dubbel slagvast glas in.

Dit alles kunnen we realiseren dankzij ruimhartige bijdragen van diverse fondsen en instanties: Elk dorp een duurzaam dak, gemeente Winsum, Fonds Leefbaarheid, Rabobank Noordenveld West Groningen, Oranje Fonds, VSB-fonds, Stichting H.S. Kammingafonds.

Dorpshuis Artharpe: eindfase verbouwing

Aanpassingen van de technische waterinstallatie.
In maart 2018 is de technische waterinstallatie in dorpshuis Artharpe ter voorkoming van legionella besmetting aangepast.

Waarom nieuwe douches?
De warmwatervoorziening voor de douches en de keuken werd tot nu toe geregeld met een grote boiler in het verwarmingshok achter de keuken. Om legionella besmetting te voorkomen werd met een aparte pomp het water op hoge temperatuur voortdurend rondgepompt. Een verouderde voorziening die door nieuwe wetgeving op het gebied van legionella aangepast moest worden. Ze was ook duur, niet alleen omdat het warme water voor de douches continue op hoge temperatuur werd rondgepompt, maar ook door de grote afstand tussen de boiler bij de keuken en de douches aan de achterkant van het gebouw. Al lange tijd een grote last voor Artharpe.
Het initiatief voor de aanpassingen kwam van de gemeente Winsum die ook de kosten voor haar rekening heeft genomen.

Altijd vervelend als er werkzaamheden in het gebouw uitgevoerd moeten worden, maar wij zagen dit ook als een kans voor een betere, duurzame en goedkopere oplossing voor de warmwatervoorziening, inclusief renovatie van een groot deel van het leidingenwerk.

Wat is aangepast?
We hebben voor de douches gekozen voor een aparte (elektrische) boiler in de ruimte tussen de heren- en damesdoucheruimte. Voordeel is de korte afstand tussen boiler en douches én er is een technische vernieuwing: als de douches 72 uur niet gebruikt zijn, gaan ze automatisch sproeien waardoor het niet meer nodig is het warme water continue op hoge temperatuur rond te pompen. Een tweede wat kleinere boiler voor de keuken is in de voorraadruimte vlakbij de keuken geplaatst. Beide boilers worden door de zonnepanelen voorzien van stroom wat naar wij verwachten een flinke besparing zal opleveren.